Inzicht

Groeistrategieën zijn fundamenteel voor succes

Groei realiseren kan op verschillende manieren. Vanuit de behoefte voor een duurzame bedrijfsvoering start je met een onderzoek rondom de product/markt fit, eventuele groeimogelijkheden in nieuwe markten, partnerships en de mogelijkheden om een nieuw product te introduceren binnen je bestaande markt. Met deze informatie bepaal je dan je strategie.
Groeistrategieën zijn fundamenteel voor het succes van een organisatie. Ze kunnen een organisatie helpen bij het verwezenlijken van hun doelen en bij het creëren van een voorsprong ten opzichte van concurrenten. Kijk hierbij naar de product/markt fit. Of is er winst te behalen in nieuwe markten? En is er binnen je bestaande markt ruimte voor een nieuw product? Een mooi handvat hierbij zijn de groeistrategieën van Ansoff. Een veelgebruikte matrix waarbinnen de bestaande en nieuwe markt afgezet is  tegen een bestaand en nieuw product. Erg praktisch en het levert je vier product-marktcombinaties met vier verschillende groeistrategieën. Hieronder zullen we deze groeistrategieën in meer detail bespreken, aangevuld met tips voor het praktisch toepassen ervan. groeistrategie
Marktpenetratie, bestaand product binnen de bestaande markt
Marktpenetratie is een van de meest voorkomende groeistrategieën. Met deze strategie proberen organisaties hun marktaandeel te vergroten door zich te richten op hun huidige markt. Dit kan worden verwezenlijkt door marktpromotie, prijsverlagingen of het lanceren van nieuwe producten. Deze strategie kan ook worden toegepast op nieuwe markten, waarbij organisaties hun producten of diensten aanbieden aan nieuwe klanten of in nieuwe regio’s.
Productontwikkeling, nieuw product binnen de bestaande markt
Productontwikkeling is een andere populaire groeistrategie. Met deze strategie proberen organisaties hun marktaandeel te vergroten door het verbeteren of uitbreiden van hun bestaande producten of diensten. Dit kunnen kleine verbeteringen zijn, zoals het verhogen van de kwaliteit of het verlagen van de prijs, maar het kan ook het lanceren van nieuwe producten of diensten zijn.
Diversificatie, nieuw product binnen een nieuwe markt
Diversificatie is een andere veelvoorkomende groeistrategie. Met deze strategie proberen organisaties hun marktaandeel te vergroten door in nieuwe markten te diversifiëren. Dit kan worden bereikt door het lanceren van nieuwe producten of diensten, het verkennen van nieuwe markten of het verwerven van nieuwe klanten.
Marktontwikkeling, bestaand product binnen een nieuwe markt
Binnen dit model is marktontwikkeling een andere veelgebruikte groeistrategie. Met deze strategie verkennen organisaties nieuwe markten met bestaande product. Marktontwikkeling wordt ook vaak toegepast omdat het na klant/marktonderzoek een redelijk veilige stap is.
Er is meer: product improvement en samenwerking
Een strategie buiten de Ansoff matrix is de product improvement. Met deze strategie doorontwikkel je het bestaande product binnen de bestaande markt. Hiermee bereik je dat klanten terug blijven komen voor een nieuwere en verbeterde versie. Ten slotte is samenwerking een andere veelgebruikte groeistrategie. Met deze strategie proberen organisaties samen te werken met andere bedrijven om groeikansen te verkennen of te creëren. Dit kan worden gedaan door middel van marketingpartnerschappen, joint ventures of samenwerkingsverbanden.
De gekozen groeistrategie vervolgens toepassen
Hoe je deze strategieën praktisch kunt toepassen, hangt af van de specifieke doelen van een organisatie. Dit is en blijft maatwerk. Maar in het algemeen moeten organisaties een duidelijk beeld hebben van hun doelen en de markttrends waarin ze opereren. Vervolgens maak je een duurzame groeistrategie op basis van  gedegen onderzoek binnen markten, klanten, producten en/of diensten. Door dit praktisch te blijven toepassen en onder de loep te nemen, kan een organisatie haar doelen verwezenlijken, groeien en een voorsprong verwerven ten opzichte van concurrenten.
De thema's van dit inzicht

Weten wat wij voor je kunnen doen?

Plan een kennismaking in

Deel dit inzicht